Az IO-Link egy kommunikációs szabvány (IEC 61131-9), amely intelligens megoldást kínál az ipari automatizálás számára. Ez a digitális interfész egy terepibusz-független pont-pont kapcsolat és az első olyan világszerte szabványosított IO (Input-Output) technológia, amely a vezérléstől az automatizálás legalacsonyabb szintjéig elér, azaz kommunikál: az érzékelőket és a beavatkozókat a terepi busz szintjébe integrálja.

Milyen előnyei vannak?

Az IO-Link kommunikációs interfész kézzelfogható előnyöket kínál: a gyors és költségtakarékos telepítést, a folyamatos diagnosztikát valamint az eszközök (érzékelők, beavatkozók) gyors cseréjét. Ugyanis ezek központi helyről paraméterezhetők. Összességében ez nagyobb rugalmasságot eredményez, és növeli az automatizálás hatékonyságát.

Hogyan működik?

Az IO-Link univerzális interfész saját protokollal és IO-Link masterrel ugyanúgy forradalmasítja az ipari automatizálást, mint az USB csatlakozó a számítógépes világot. Miként minden USB-képes készülék csatlakoztatható minden USB porthoz, úgy minden IO-Link eszköz üzemeltethető minden IO-Link masterrel: Ezért az IO-Link (az USB-hez hasonlóan) egy szabványosított interfész minden készülékhez egyszerű telepítéssel és teljes funkcionalitással. Ez a kommunikációs szabvány az IO-Link protokolljával együtt alaptechnológiává teszi a hálózatos és intelligens gyártás számára és fontos építőelemmé a jövő ipara számára.

Miért jó az IO-Link?

A problémamentes kommunikáció az érzékelőtől egészen az Internetig alapvető fontosságú a gyors, rugalmas és hatékony gyártás és az Ipar 4.0 (negyedik ipari forradalom) számára. Ezzel egyidejűleg a növekvő adatmennyiséggel is meg kell birkózni. Ezen kihívások információkat elérhetővé tevő összetevőket igényelnek, és olyan infrastruktúrát, mely minden szinten át képes adatot továbbítani.

Az IO-Link univerzálisan használható

Az interfész a vezérléstől az automatizálás legalacsonyabb szintjéig elér és csatlakoztatható szinte minden terepi busz rendszerhez. Ehhez csak egy szabványos vezeték és M5, M8 vagy M12 csatlakozódugós szabványos csatlakozó szükséges. Továbbá az érzékelők az IO-Link-en keresztül közvetlenül beszerelhetők az aktív helyen, ahol a folyamattechnológia szempontjából optimálisan vannak elhelyezve.

Az IO-Link egy intelligens alaptechnológia

A szabvány lehetővé teszi a folyamat- és szervizadatok, valamint az események adatcseréjét. Ugyanakkor az IO-Link lehetőséget nyújt a paraméteradatok közvetlen lementésére az IO-Link master-be. Ennek az az előnye, hogy a lementett információk készülékcsere esetén automatikusan átvételre kerülnek. A paraméteradatok így egyszerűen felhasználhatók egy új, azonos cserekészülékhez. Ez időt takarít meg, és csökkenti a hibákat.

Az IO-Link egyszerű

Az IO-Link egyszerűvé teszi az új eszközök telepítését és cseréjét, és hibamentes adatátvitelt garantál. Mindegyik eszköz IODD-vel (IO Device Description) rendelkezik. Ott információk vannak lementve a gyártóval, a cikkszámmal vagy a funkcióval kapcsolatban, és ezek egyértelműen kiolvashatók. Az egyértelmű hozzárendelés egyszerű paraméterezést, hibaanalízist és folyamat-ellenőrzést tesz lehetővé, amely helytől függetlenül mobil terminálokról is történhet. Az érzékelők fizikai hozzáférhetősége az IO-Link révén már nem játszik szerepet, mivel a lényeges információk a vezérlésben központi helyen vannak lementve és lehívhatók.